Na początku artykułu, odpowiedzmy sobie na pytanie, czym generalnie jest HACCP – jest to skrót od: Hazard Analysis and Critical Control Points – czyli, tłumacząc na polski – skrót oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Testom, wany w tym momencie „systemem HACCP”. Takie postępowanie ma na celu gwarancję bezpieczeństwa żywności poprzez oszacowanie i identyfikację skali zagrożeń, na 100 procent z perspektywy zdrowotnych zaleceń również z punktu widzenia ryzyka wystąpień zagrożeń, które mogą wystąpić podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji a również obrotu żywnością. System HACCP ma także na celu określenie metod ograniczenia albo wręcz pełnej eliminacji zagrożeń i uwarunkowanie działań korygujących.
Laicy cały czas mogą nie rozumieć o co tutaj chodzi, jednakże osoby, które prowadzą swoją działalność gospodarczą, gdzie projektujemy bądź sprzedajemy żywność perfekcyjnie wiedzą o co chodzi.
W sieci pojawiła się tak zwana Księga HACCP dla gastronomii, prawie każdy może ją nabyć, ażeby dowiedzieć się więcej na zagadnienie systemu HACCP.
Wpisując w Google internetową, hasło: Księga HACCP dla gastronomii – znajdziecie ofertę sprzedaży tej księgi, zarówno w formie papierowej jak i dostępnej na płycie DVD.
Nie będzie wam bardzo trudno wyszukać treści na temat systemu HACCP, bo jest to bardzo rozległy temat, który w chwili obecnej jest bardzo na topie, zwłaszcza, że od pewnego czasu bardzo wiele osób pragnie poznawać metody dobrego odżywiania się, jadania zdrowo, bez konserwantów. Chcemy więc wiedzieć co jemy i interesujemy się też przez to – systemem HACCP.
Źródło: Księga HACCP dla gastronomii http://haccp-dla-gastronomii.interkursy.pl